144 | Bosman | Bosman je bogato okrašen obredni kruh, razširjen v severovzhodni Sloveniji (Ptujsko in Dravsko polje, Prlekija in Prekmurje). Okrašen je z več vrstami testenih kit in testenih okraskov ter s papirnatimi [...] | Prehrana |
143 | Štruklji | Štruklji so jed, ki je znana v različnih delih Slovenije. Narejena je iz zvitega nekvašenega tanjenega testa, ponekod tudi iz kvašenega testa, z različnimi nadevi. Lahko so kuhani, pa tudi [...] | Prehrana |
141 | Potica | Potica je značilna slovenska praznična jed. Pripravljajo jo predvsem za božič in veliko noč. Uvrščamo jo med pogače iz kvašenega zvitega testa z nadevom. Na Slovenskem največkrat pripravljajo potico z [...] | Prehrana |
140 | Kranjska klobasa | Kranjska klobasa je zelo prepoznaven slovenski mesni proizvod. Narejena je iz grobo mletega svinjskega mesa in prašičje slanine. Začinjena je s česnom in poprom, nadev je napolnjen v tanka prašičja [...] | Prehrana |
97 | Savinjski želodec | Savinjski želodec je prvovrstna kulinarična specialiteta in značilna slovenska mesna jed. Pripravljajo jo iz najboljšega svinjskega mletega mesa, slanine in začimb. Na območju zgornje Savinjske doline je znotraj Evropske unije [...] | Prehrana |
91 | Prekmurska šunka | Prekmurska šunka je značilna suha mesnina pripravljena iz prekajenega stegna prašičev. Izdelujejo jo v severovzhodni Sloveniji, predvsem v Prekmurju. Posebnost tega izdelka je v dolgotrajnem zorenju v specifični podnebih razmerah [...] | Prehrana |
86 | Bograč | Bograč je golažu podobna jed, pripravljena iz več vrst mesa in krompirja. Ime je dobila po kotlu, v katerem ga kuhajo nad ognjem. Priljubljena je predvsem v Prekmurju, kjer jo [...] | Prehrana |
84 | Bučno olje | Bučno olje ima v prehrani prebivalstva v severovzhodni Sloveniji (Štajerska, Prekmurje) dolgo tradicijo. Na tem območju je omenjeno gojenje oljčne buče in predelava bučnih semen v bučno olje že v [...] | Prehrana |
10 | Prleška gibanica | Gibanica je kulinarična posebnost severovzhodne Slovenije, pripravljajo jo predvsem v Prekmurju, Prlekiji, Halozah in Slovenskih goricah. Nekoč je bila sitostna pogača, ki so jo gospodinje pripravljale ob večjih delih, npr. [...] | Prehrana |
7 | Mohant | Mohant je polmehki sir, tradicionalni sirarski izdelek na območju Bohinja, ki je zaradi svojskega okusa in vonja posebnež med slovenskimi siri. Namenjen je lastni uporabi, le v manjšem obsegu prodaji [...] | Prehrana |