Telefon: +386(0)/14706280 | E-naslov: isn@zrc-sazu.si


<<<  >>>   (1-10) 

IDNaslovOpisZbirka
144BosmanBosman je bogato okrašen obredni kruh, razširjen v severovzhodni Sloveniji (Ptujsko in Dravsko polje, Prlekija in Prekmurje). Okrašen je z več vrstami testenih kit in testenih okraskov ter s papirnatimi [...]Prehrana
143ŠtrukljiŠtruklji so jed, ki je znana v različnih delih Slovenije. Narejena je iz zvitega nekvašenega tanjenega testa, ponekod tudi iz kvašenega testa, z različnimi nadevi. Lahko so kuhani, pa tudi [...]Prehrana
141PoticaPotica je značilna slovenska praznična jed. Pripravljajo jo predvsem za božič in veliko noč. Uvrščamo jo med pogače iz kvašenega zvitega testa z nadevom. Na Slovenskem največkrat pripravljajo potico z [...]Prehrana
140Kranjska klobasaKranjska klobasa je zelo prepoznaven slovenski mesni proizvod. Narejena je iz grobo mletega svinjskega mesa in prašičje slanine. Začinjena je s česnom in poprom, nadev je napolnjen v tanka prašičja [...]Prehrana
97Savinjski želodecSavinjski želodec je prvovrstna kulinarična specialiteta in značilna slovenska mesna jed. Pripravljajo jo iz najboljšega svinjskega mletega mesa, slanine in začimb. Na območju zgornje Savinjske doline je znotraj Evropske unije [...]Prehrana
91Prekmurska šunkaPrekmurska šunka je značilna suha mesnina pripravljena iz prekajenega stegna prašičev. Izdelujejo jo v severovzhodni Sloveniji, predvsem v Prekmurju. Posebnost tega izdelka je v dolgotrajnem zorenju v specifični podnebih razmerah [...]Prehrana
86BogračBograč je golažu podobna jed, pripravljena iz več vrst mesa in krompirja. Ime je dobila po kotlu, v katerem ga kuhajo nad ognjem. Priljubljena je predvsem v Prekmurju, kjer jo [...]Prehrana
84Bučno oljeBučno olje ima v prehrani prebivalstva v severovzhodni Sloveniji (Štajerska, Prekmurje) dolgo tradicijo. Na tem območju je omenjeno gojenje oljčne buče in predelava bučnih semen v bučno olje že v [...]Prehrana
10Prleška gibanicaGibanica je kulinarična posebnost severovzhodne Slovenije, pripravljajo jo predvsem v Prekmurju, Prlekiji, Halozah in Slovenskih goricah. Nekoč je bila sitostna pogača, ki so jo gospodinje pripravljale ob večjih delih, npr. [...]Prehrana
7MohantMohant je polmehki sir, tradicionalni sirarski izdelek na območju Bohinja, ki je zaradi svojskega okusa in vonja posebnež med slovenskimi siri. Namenjen je lastni uporabi, le v manjšem obsegu prodaji [...]Prehrana

<<<  >>>   (1-10) 0.001026