Telefon: +386(0)/14706280 | E-naslov: isn@zrc-sazu.si


Prleška gibanica


Zbirka: Prehrana

Gibanica je kulinarična posebnost severovzhodne Slovenije, pripravljajo jo predvsem v Prekmurju, Prlekiji, Halozah in Slovenskih goricah. Nekoč je bila sitostna pogača, ki so jo gospodinje pripravljale ob večjih delih, npr. košnji in trgatvi, danes pa je to sladka jed, ki jo postrežejo na koncu boljšega, pogosto prazničnega jedilnega obroka. Spada v vrsto pogač iz vlečenega testa z nadevom. Prleško gibanico pripravljajo iz štirih do šestih plasti vlečenega testa, med plastmi razporedijo nadev iz skute in kisle smetane. Posamezne plasti testa pomažejo še s stopljenim maslom ali oljem in s smetano. Testene plasti tvorijo značilne, nekoliko valovite »gübe«, po katerih je gibanica dobila tudi ime. Tradicionalna oblika gibanica je okrogla, rezali so jo v značilne trikotne kose, danes pa se vse bolj uveljavlja tudi peka oglatih gibanic, ki jih režejo v kvadratne kose. Prleška gibanica je značilen tradicionalni lokalni proizvod, ki ima poseben pomen za ohranjanje tukajšnjega kulinaričnega izročila.

Lokacija (Okvirna lokacija)
Podravska regija
GIS

Objave
Bibliografija:
  • Ložar, Rajko (1944): Narodopisje Slovencev 1, Ljubljana.
  • Godina Golija, Maja (2003): Gibanica, gübanca, krapci. Rodna gruda, 50, št. 10/11, str. 34.
  • Kuhar, Boris (1998): Sto značilnih jedi slovenskih pokrajin, Ljubljana.
  • Fras, Marija (2007): Stare prleške in prekmurske jedi za naše dni, Murska Sobota.

Gesla
Traditional food and eating; Food; Pastry - other

Odgovorne osebe
Maja Godina Golija - Researcher