Mohant
Zbirka: Prehrana
Mohant je polmehki sir, tradicionalni sirarski izdelek na območju Bohinja, ki je zaradi svojskega okusa in vonja posebnež med slovenskimi siri. Namenjen je lastni uporabi, le v manjšem obsegu prodaji in ponudbi v turizmu na območju Triglavskega narodnega parka.rnNajbolj se je predelava mleka v sir Mohant ohranila na kmetijah odmaknjenih od glavnih cest oz. mlečnih poti. Mleko segrejejo na temperaturo od 32 do 35 stopinj Celzija in mu dodajo sirišče. Ko se mleko po dvajsetih do štiridesetih minutah zasiri, se gosta zmes grobo nareže in premeša ter precedi skozi krpo ali sito. Ko sirotka odteče, se skuta nasoli in preloži v posode. V preteklosti so sir oblikovali v dvokilogramske hlebčke, ki so jih naložili v lesene deže, danes nalagajo sir po plasteh v plastične posode. Sir nato stisnejo, pokrijejo s platnenim prtom, otežijo z lesenim pokrovom in utežmi, odlivajo sirotko in pustijo da zori na temperaturi 20 stopinj Celzija 4 do 6 tednov. V tem času doseže značilen pikanten okusa, svetlo rumenkasto barvo in plastično teksturo. Mohant uživajo h kruhu ali krompirju v oblicah, z njim izboljšajo tudi koruzne in ajdove žgance, pečen krompir, juhe ali pečena jajca. Nastali so tudi nekateri sodobni recepti za pripravo peciva in piškotov iz sira Mohant.
Lokacija (Okvirna lokacija)
Gorenjska regija, Bohinj
GIS
Bibliografija:
- Ložar, R. (1944), Narodopisje Slovencev 1.
- Slanovec, T. (1974), Bohinjski mohant.
- Novak, A. (1987), Planinsko sirarstvo.
- Renčelj. S. (1995), Siri – nekdaj in zdaj.
- Bogataj, J., Kužnik, L. (2005), Na Gorenjskem je fletno in okusno.
Gesla
Traditional food and eating; Food; Milk-based dishes - other
Odgovorne osebe
Maja Godina Golija - Researcher