Telefon: +386(0)/14706280 | E-naslov: isn@zrc-sazu.si


Potica


Zbirka: Prehrana

Potica je značilna slovenska praznična jed. Pripravljajo jo predvsem za božič in veliko noč. Uvrščamo jo med pogače iz kvašenega zvitega testa z nadevom. Na Slovenskem največkrat pripravljajo potico z orehovim nadevom, pa tudi z makovim, pehtranovim, lešnikovim, čokoladnim in rozinovim. Prvotno so pekli potice v okroglih lončenih modelih – »potičnikih«, danes pa je bolj razširjena peka podolgovatih potic.

Lokacija (Okvirna lokacija)
Osrednjeslovenska regija, Velike Lašče, Velike Lašče
GIS

Objave
Bibliografija:
  • Grum, Andreja (1964), Slovenske narodne jedi. Ljubljana: Centralni zavod za napredek gospodinjstva.

Gesla
Traditional food and eating; Food; Pastry - other

Odgovorne osebe
Maja Godina Golija - Research team member